Actieradius elektrische wagen in de winter

Winterdip elektrische auto: 5 tips tegen dalende actieradius

Frans

In de winter loopt de batterij van een elektrische wagen sneller leeg, waardoor de actieradius fel daalt. Als het vriest, kan je elektrische wagen zelfs tot 30 procent minder kilometers afleggen. Ontdek onze tips om ‘s winters de actieradius te verlengen.

Waardoor daalt de actieradius?

Op koude dagen is de luchtweerstand hoger. Omdat je door ‘zware’ lucht moet rijden, verbruikt je elektrische wagen meer energie. Maar de belangrijkste reden is dat de batterij zelf niet goed tegen de koude kan, waardoor het vermogen afneemt.

Hoe kun je de actieradius verlengen?

1.     Voorverwarmen aan de laadpaal

De verwarming van je elektrische wagen verslindt energie, waardoor je batterij nog sneller leeg is. Daarom is het interessant om je auto voor te verwarmen terwijl je hem verbindt met de laadpaal. Zo moet je verwarming onderweg minder hard werken.

2.     Parkeren in garage of onder carport

Een garage of carport beschermt je elektrische wagen tegen de barre temperaturen. De verwarming zal dan sneller effect hebben en de kabels bevriezen niet.

3.     Elektronica uitschakelen

Heb je de gewoonte om je gsm op te laden tijdens het rijden? Dat doe je in de winter beter niet, om de batterij van je wagen te sparen en de actieradius te vergroten. Schakel ook je radio, gps en andere elektronica uit als het kan.

4.     Vaker en korter opladen

In de winter kun je de accu het best enkele keren kort opladen (bijvoorbeeld na elke rit) in plaats van één keer lang, om altijd genoeg stroom te hebben. Sowieso moet het laadniveau minimaal 20 procent zijn, zodat je je elektrische auto makkelijk kunt starten.

5.     Winterbanden installeren

Installeer winterbanden zodra de temperatuur onder de zeven graden zakt. Die bieden meer grip, waardoor je elektrische wagen minder weerstand ondervindt en zo minder energie verbruikt. Dat komt de actieradius ten goede.

Vergeet je autoverzekering niet

Met deze tips ben je klaar voor een winterse rit met je elektrische wagen. Maar … vergeet zeker je autoverzekering niet. Zo ben je gerust onderweg.

 

 

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.