Een yogavakantie om de batterijen op te laden

In deze periode van het jaar hebben we allemaal weleens last van een gebrek aan energie. Noem het een late winterdip, of de vroege voorjaarsblues. Feit is dat je nood hebt aan een break: even ertussenuit knijpen om de batterijen weer op te laden. Steeds meer reisliefhebbers kiezen in dat geval voor een yogavakantie. Perfect om de focus heel even op jezelf te richten, en alle dagelijkse beslommeringen achter je te laten. Zeker als je kiest voor een zuiders land waar het lentezonnetje op dit moment krachtiger is dan hier!

De voordelen van een yogavakantie

Dat yoga goed is voor lichaam en geest, hoeft geen betoog. Het is een misvatting dat je lenig moet zijn om aan yoga te doen. Integendeel, yoga beoefenen betekent net dat je rekening houdt met de beperkingen van je lichaam. Lukt die ene moeilijke houding niet van de eerste keer? Geen paniek, je doet gewoon wat je lichaam aankan en probeert het de volgende keer opnieuw.

Laat dat nu precies de reden zijn waarom yoga ook goed is voor je mentale welzijn. Door aan yoga te doen, leer je aanvaarden dat sommige vaardigheden tijd vergen. Je leert geduld te oefenen en niet alles in één keer af te haspelen. Een mooie oefening in deze stressvolle tijden, waarin steeds meer mensen ten prooi vallen aan depressies en burnouts.

Yoga in de bergen of aan de kust

Een yogavakantie om de batterijen op te laden

Tijd om te ontstressen dus. En waar doe je dat beter dan op een plek waar de natuurelementen je tot rust brengen? Daarom spelen veel yogavakanties zich af in zalige vakantieoorden. Yoga in een romantisch kustdorpje in Portugal, in de Franse Alpen of in een gezellige Italiaanse agriturismo? Geen wonder dat een mens daar als herboren van terugkeert.

Bijkomend voordeel van een yogavakantie is dat je mentaal tot rust komt omdat je weg van huis bent. Je hoeft je niet druk te maken over een huis dat gepoetst moet worden, vuile was die klaarligt of kinderen die je naar de muziekles moet brengen. Ook dat element draagt bij tot de gemoedsrust die je creëert op een yogareis.

Geoefend yogi of niet?

Hoewel yoga heilzaam is voor iedereen, zijn de meeste yogavakanties – jammer genoeg – niet gericht op beginners. Je moet al enkele jaren ervaring hebben met yoga om er ten volle van te genieten. Ben je een geoefend yogi en wil je je kennis en ervaring verdiepen? Dan is een yogareis echt iets voor jou. Meestal combineren de docenten hun dagelijkse yogales met lezingen of meditatiesessies, wandelingen in de omgeving of andere activiteiten die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling. Bovendien staat gezond en puur eten centraal, zodat je je weer helemaal in balans voelt tegen de tijd dat je naar huis terugkeert.