Zo fiets je vlot én veilig de winter door

Frans

De temperaturen duiken onder nul, de wegen liggen er gevaarlijk glad bij en het zijn donkere dagen: redenen genoeg om de fiets aan de kant te laten staan, zou je denken. Toch hoef je je trouwe tweewieler tijdens de wintermaanden niet helemaal af te schrijven. Met deze tips kun je op een aangename en veilige manier blijven fietsen.

1. Fiets altijd met verlichting

Maak jezelf zichtbaar met een voor- en achterlicht en steek beide aan zodra het begint te schemeren. Dat is dus vaak al op het einde van de namiddag, zeker wanneer het slecht weer is.

2. Draag een fietshelm

Hoewel een helm altijd aan te raden is, is hij in de winter pas écht onmisbaar. Je bent niet alleen beschermd tegen de impact van een val, maar ook tegen de koude. De meeste lichaamswarmte verlies je immers via je hoofd.

3. Koop degelijke handschoenen

Bevroren handen zijn pijnlijk én gevaarlijk. Je hebt namelijk minder controle over je stuur, omdat je je handen niet meer goed kunt bewegen. Goede waterdichte handschoenen zijn dus zeker geen overbodige luxe! Wanneer je lange fietstochten maakt, schaf je het best nog een paar onderhandschoenen aan voor extra warmte.

4. Matig je snelheid

De winter is niet het moment om snelheidsrecords te breken. Fiets aan een rustig tempo en verminder je snelheid bij obstakels. Drempels en stoepranden kunnen verrassend glad zijn, zeker wanneer ze uit natuursteen bestaan.

5. Verzorg ook je fiets in de winter

Wanneer je thuiskomt, snak je waarschijnlijk naar een lekker warme douche. Maar ook je fiets heeft extra verzorging nodig wanneer het koud is. Strooizout is nefast voor de lak van en verkort de levensduur van je banden aanzienlijk. Geef je fiets dus op tijd en stond een schoonmaakbeurt.

6. Gebruik je verstand

Vriest het dat het kraakt? Of ligt er een flinke laag sneeuw? Dan is het toch slimmer om je fiets die dag op stal te laten staan. Neem geen onverantwoorde risico’s!

Wil je helemaal gerust zijn tijdens de winter? Vergeet dan zeker niet om een fietsverzekering af te sluiten.