Bestuurder zit in de wagen en stelt de achteruitkijkspiegel in, zodat hij achterliggend verkeer en obstakels goed ziet.

Zo stel je je autoverlichting en spiegels correct af

Frans

Voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers, is het cruciaal dat je autoverlichting en spiegels correct zijn afgesteld. Zo is je zicht optimaal tijdens het rijden en verklein je de dode hoek rond je wagen.

Strenge regels voor autoverlichting

Sinds 1 oktober 2021 gelden bij de autokeuring strengere regels rond verlichting. Goed afgestelde autolichten voorkomen dan ook ongelukken: je merkt fietsers, voetgangers en obstakels beter op, en andere mobilisten raken niet verblind.

Om de veiligheid te garanderen, ga je het best één keer per jaar langs bij een garagist om je autoverlichting te laten controleren. Check ook regelmatig zelf of alle lichten nog goed werken.

Wist je trouwens dat je zelf de richting van je autoverlichting kan regelen? Laat je lichten wat lager schijnen als je een hoge wagen hebt of als je zwaar beladen bent, want je auto helt in dat laatste geval iets meer naar achteren. Staan je lampen te laag, dan zie je te weinig in het donker.

Autospiegels afstellen zonder dode hoek

Check altijd voor je vertrekt of je genoeg ziet rondom je auto. Als dat niet zo is, moet je de spiegels opnieuw afstellen. Dat doe je het best op een vlakke ondergrond en in je normale rijhouding. Leun je meer naar voren of naar achteren dan gewoonlijk, dan kun je tijdens het rijden toch een grotere dode hoek hebben.

  • Achteruitkijkspiegel: de linker- en onderkant van je achterruit moeten samenvallen met de linker- en onderkant van je spiegel.
  • Rechterspiegel: zorg dat de deurklink aan de achterbank net zichtbaar is in de linkerbenedenhoek van de spiegel.
  • Linkerspiegel: hier moet je de klink van de achterdeur in de rechterbenedenhoek zien.

Altijd veilig onderweg

Door deze tips te volgen ga je goed voorbereid de baan op. Krijg je onderweg toch autopech? Dankzij de pechhulpverzekering van Allianz ben je in geen tijd weer op pad.