tweedehandsauto

Zo vind je een betrouwbare tweedehandsauto: 5 tips

Frans

Wil je een betrouwbare tweedehandsauto kopen tegen een goeie prijs? Met de juiste voorbereiding kun je een gouden zaak doen. Maar soms is een deal te mooi om waar te zijn en dan ben je maar beter op je hoede. Lees onze tips voor een slimme aankoop.

1.    Koop je tweedehandsauto bij iemand die je vertrouwt

Je kunt langsgaan bij een professionele handelaar of je tweedehandswagen overkopen van een particulier:

  • Professionele verkoper: de prijzen liggen zo’n 15% hoger, maar een professional moet je wel verplicht minimaal één jaar garantie geven. Bovendien is het makkelijker om verborgen verbreken achteraf te verhalen op de verkoper.
  • Particulier: je kunt vaak een goeie prijs afdwingen, maar geniet geen garantie na aankoop en je krijgt minder zekerheid over de staat van de auto. Zet de gemaakte afspraken op papier en betaal bij voorkeur contant.

2.    Bereid je goed voor

Denk goed na over wat je verkiest qua model, kilometerstand en staat van de tweedehandswagen. Bepaal vooraf ook je budget. Hou je ogen open voor interessante deals, maar ga nooit impulsief over tot een aankoop.

3.    Controleer de wagen grondig

Kijk de kilometerstand na en controleer de tweedehandsauto grondig op slijtage of defecten. Dring zeker aan op een testrit. Zo weet je bijvoorbeeld of de wagen nog goed optrekt en merk je misschien vreemde geluiden op, die mogelijk wijzen op een verborgen gebrek. Test ook de uitlaat, lichten, airco en radio.

Twijfel je over de staat van de tweedehandswagen? Laat een aankoopkeuring uitvoeren door een onafhankelijke partij.

4.    Ga na of je alle papieren hebt

Bekijk bij de aankoop of de volgende documenten volledig en in orde zijn:

  • Roze formulier (aanvraag tot inschrijving)
  • De originele verkoopfactuur
  • Keuringsattest en tweedehandsrapport
  • Gelijkvormigheidsattest: voldoet de auto aan de nodige technische specificaties?
  • Car-Pass: officieel document met kilometerstand

5.    Laat je tweedehandswagen meteen verzekeren

Heb je de aankoop afgerond? Voor je met de tweedehandswagen mag rondrijden, moet je eerst nog een verzekering afsluiten. Bij Allianz Assistance stel je je autoverzekering zelf samen. We wensen je alvast veel plezier met je nieuwe oude wagen!