visibilité vélo

zo zorg je voor voldoende zichtbaarheid op de fiets

Frans

Fietsen in de winter kan een heuse beproeving zijn. Niet alleen is het bitterkoud, je moet ook extra voorzichtig zijn. Door de vrieskou kan het wegdek namelijk glad worden. Bovendien is het vroeger en langer donker, waardoor een ongeluk sneller gebeurd is dan je denkt. Daarom is het belangrijk dat je voor voldoende zichtbaarheid zorgt op de fiets.

Zichtbaarheid op de fiets begint bij goede verlichting

Het spreekt voor zich dat je goede verlichting moet voorzien om zichtbaar te zijn op de fiets. Toch rijden veel fietsers rond met onvoldoende of zelfs geen verlichting. Zorg er dus steeds voor dat je een goed voor- én achterlicht hebt. Niet alleen ben je dan beter zichtbaar, je voorkomt bovendien een dure boete, want beide lichten zijn verplicht.

Hoewel op de meeste fietsen standaard een voor- en een achterlicht voorzien zijn, heb je heel wat alternatieven. Als je standaardverlichting bijvoorbeeld kapot of niet voldoende sterk is, investeer je dus het best in extra fietslichtjes. Daarbij kun je kiezen voor lichten die je vastzet op je fiets of die gemakkelijk los te maken zijn; je hebt lichten die werken op batterijen of die oplaadbaar zijn met een usb-aansluiting… Het is duidelijk: er is voor ieder wat wils en er is geen excuus om geen fietsverlichting te hebben.

Tip: met flikkerende lichten is het voor andere weggebruikers – vooral voor autobestuurders – moeilijker om in te schatten hoever weg jij bent. Je laat je licht dus beter gewoon branden.

Reflecteren, reflecteren! Wie zijn best doet, zal het leren

Naast een voor- en een achterlicht zijn reflectoren op je fiets verplicht:

  • Een witte reflector vooraan
  • Een rode reflector achteraan
  • Oranje reflectoren op je pedaal
  • Twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel of een witte reflecterende strook op de banden

Voor extra zichtbaarheid kun je daarnaast zelf nog een fluovestje aandoen. Geen fan van fluo? Geen probleem: in het donker is vooral het reflecterende deel van belang. Je kunt dus ook een reflecterende armband aandoen of reflecterende stroken voorzien op je kleding. Idealiter bevinden die stroken zich bij je ellebogen en je knieën. Op die manier vestig je de aandacht op de bewegende delen van je lichaam, waardoor je nog beter opvalt.

Zo, nu kun je veilig de baan op met je fiets! Heb je ondanks onze zichtbaarheids-tips toch een ongeluk gehad? Dan is het altijd handig als je goed verzekerd bent!

{

Karen

Karen Van Herrewegen is Online Marketeer bij Allianz Assistance België. Digitale marketing en e-commerce zijn helemaal haar ding en klanttevredenheid is daarbij essentieel. Haar andere passies zijn fotografie, dans en uiteraard: reizen! Een citytrip in Bologna, een weekje Lanzarote of een rondreis door Montenegro, ze doet het allemaal even graag. Ze deelt graag haar reiservaringen met jullie op deze blog!