Zonbescherming op vakantie: 5 onmisbare tips

De zon is goed voor je. Ze zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Ze beïnvloedt de geslachtshormonen, zodat Cupido sneller raak schiet. Ze stimuleert de productie van het gelukshormoon endorfine, net zoals chocolade dat doet. Ze is heilzaam voor stramme spieren, reuma en bepaalde huidziektes. En toch is de zon een ‘vriend’ waarvoor je je moet hoeden. Want na (te veel) zonneschijn duiken de rimpels en pigmentvlekjes op. Ook huidkanker wordt steeds vaker in verband gebracht met overdadig zonnebaden. Met deze tips voor zonbescherming beperk je de risico’s.

Maximale zonbescherming

  1. zonbescherming op vakantieKies een goede zonnebrandcrème die past bij je huidtype. Smeer liever een te hoge dan een te lage factor. Er is ook speciale zonbescherming voor je gezicht en je haar.
  2. Wees gul met zonnecrème. Bedek elk plekje dat je aan de zon blootstelt. En smeer regelmatig, zeker als je zweet of het water opzoekt.
  3. Blijf uit de zon tussen 11 en 15 uur. En denk eraan dat je ook in de schaduw zonnebrand oploopt (vooral zand weerkaatst veel zonnestralen).
  4. Laat je huid geleidelijk wennen aan de zon. Traag en verstandig bruinen geeft een egaler kleurtje, dat als een natuurlijke zonbescherming werkt.
  5. Verzorg je huid voor en na het zonnen. Verwen je lichaam vooraf met een scrub, en erna met een aftersun.

Voorkom zonnebrand bij kinderen

Kinderen zijn extra kwetsbaar omdat hun huid dunner en gevoeliger is. Langdurige blootstelling aan de zon in de kindertijd heeft ook een directe invloed op de ontwikkeling van huidkanker. Hou baby’s uit de zon. Kinderen vanaf 2 jaar mogen korte periodes in de zon met zonbeschermende kleding (short, shirt, hoedje) en een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

zonbescherming op vakantie bij kinderen

Ken je deze afkortingen al?

  • UV-A (A = aging): dringt door in de diepe huidlagen, beschadigt het bindweefsel, en veroorzaakt vroegtijdige veroudering en rimpels.
  • UV-B (B = burning): dringt door de bovenste lagen van de opperhuid, veroorzaakt een bruine kleur of zonnebrand, en kan op termijn leiden tot chronische huidschade en huidkanker.
  • SPF staat voor Sun Protection Factor. De beschermingsfactor geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Verbrand je zonder bescherming na 10 minuten? Dan is dat met een SPF 15 pas na 150 minuten. Pas op: geen enkele zonnecrème biedt totale bescherming tegen zonnebrand.