Travel Belgium

Genieten in alle veiligheid: zonnebrand voorkomen op reis

Veel mensen houden van lange strandvakanties. Lekker languit in de zon liggen, nippen van een fris drankje, af en toe een verkoelende duik in het zwembad… Maar als je niet uitkijkt, kan je echter last krijgen van zonnebrand. Gelukkig kan je deze typische vakantiekwaal eenvoudig vermijden. Zonnebrand kan je perfect voorkomen door onze volgende tips in acht te nemen!

Op vakantie een hoger risico op zonnebrand?

Zonlicht bestaat uit stralen van ultraviolet licht. Hoe intens die UV-stralen zijn, wordt uitgedrukt met de UV-index. Een hogere UV-index betekent dat je sneller zal verbranden. Verschillende factoren, zoals de positie van de zon aan de hemel, de dikte van de ozonlaag, de hoogte, de bewolking en het weerkaatsende vermogen van de omgeving kunnen de UV-index verhogen. Controleer altijd goed de UV-index op je vakantiebestemming en vergelijk die met de Belgische. Zo weet je beter hoe sterk je je tegen de zon moet beschermen en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Zonnebrand voorkomen: jezelf effectief beschermen tegen zonnebrand

Op citytrip

De meest effectieve manier om je te beschermen tegen de zon is binnen blijven, zeker tijdens de uren in de namiddag wanneer de zon het felst is. In België is dit tussen 12 en 15 uur, in andere landen soms wat vroeger of later. Op je zomerse citytrip zijn deze hete momenten dan ook ideaal om bijvoorbeeld een museumbezoek te plannen.

Op avontuurlijke reis

Wil je toch graag buiten rondwandelen of zelfs sporten tijdens de meest zonnige uren van de dag? Dan is een goede bescherming tegen zonnebrand onontbeerlijk. Door voldoende kledij te dragen bescherm je al een groot deel van je lichaam. Kies niet voor witte stoffen, want daar gaan de UV-stralen gewoon doorheen. Wie erg gevoelig is, kiest het best voor zwart of voor speciale UV-werende stoffen. Zeker voor kinderen is dit aan te bevelen. Een hoedje, een zonnebril en zonnecrème mogen ook niet ontbreken.

Tijdens een strandvakantie

Op een strandvakantie heb je uiteraard niet veel aan deze goed raad. Huidexperten adviseren om niet te zonnen op het strand, omdat je zo het risico op huidkanker verhoogt en je huid bovendien sneller zal verouderen. Doe je het toch, zorg dan dat je zonnebrand voorkomt door voldoende zonnecrème met een goede beschermingsfactor te smeren.

Zonnebrand voorkomen met zonnecrème

Hoewel zonnen op de warmste momenten afgeraden wordt, geven we je toch enkele tips om zonnecrème correct te gebruiken en zo zonnebrand te voorkomen:

  • Koop elk seizoen een nieuwe crème
  • Smeer een voldoende dikke laag
  • Smeer je elk uur opnieuw in, zeker na het zwemmen
  • Kies de juiste factor die bij je huidtype past
  • Zoek geregeld even de schaduw op, je huid zal je dankbaar zijn!

Naar de dokter? Vertrouw op je reisverzekering!

Te lang in de zon gelegen en last van een zonneslag? Of liep je ondanks alle goede raad toch ernstige zonnebrand op? Dan is een bezoek aan een dokter in het buitenland onvermijdelijk. Wie een reisverzekering afsloot, hoeft zich geen zorgen te maken, zelfs niet over de facturen. Ook wanneer je ziek wordt op reis, geniet je met een tijdelijke of jaarlijkse reisverzekering van een goede bescherming.